koleszterin – mit tegyünk, ha túl sok? – Magyarországon a felnőttek több mint 50 %-ának kórosan magas, 5,2 mmol/liter feletti a koleszterin (an­golul: cholesterol) értéke – e zsírfajta egyébként a sejtek nélkülözhetetlen alkotóeleme. Megkülönböztetjük a »rossz«, LDL- (Low-density lipoprotein) ko­lesz­te­rintől az úgynevezett »védő« HDL- (High-density lipoprotein) ko­lesz­te­rint. Az előbbi fokozza, az utóbbi pedig gátolja a zsírok lerakódását az ér­fal­ban, s ezzel csökkenti az érelmeszesedés, trombózis kialakulását, a szív­in­farktus és az agyi érbetegségek kockázatát. Fontos zsírfajta még a triglicerid, amelynek kórosan magas szintje önmagában is szívinfarktusra hajlamosít. A vérzsírok szintje a korral nő, a férfiak kockázata nagyobb. 10 %-os ko­lesz­te­rin­szint-csökkenés 20–50 %-kal csökkenti az infarktus rizikóját. A megelőzés és kezelés alapja a diéta, az életmód megváltoztatása, a fizikai tréning. A helyes étrend sok zöldségből, főzelékből, gyümölcsből, gabonaféléből és hal­ból áll (ez utóbbi zsiradékának kedvező összetétele miatt ritka az eszkimók között az érbetegség). A magas zsírtartalmú húsok és tejtermékek mennyi­ségét csökkentsük a minimumra, főzéshez zsír helyett margarint vagy olajat használjunk. Noha az alkohol emeli a HDL-koleszterint, számos más káros hatása miatt ellenjavallt. Vannak koleszterin-csökkentő gyógyszerek is.
Összeállította:
Nemes János
Utolsó frissítés:
2004. február 6.
© 2004 MTA
     
  Kapcsok a világháló felé