élelmiszerbiztonság – Annak biztosítása a mezőgazdasági termelés, az élelmiszerek előállítása és a forgalmazás teljes folyamatában, hogy adott élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt az a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja el. Annak megállapításakor, hogy egy élel­miszer biztonságos-e, figyelembe kell venni a szokásos körülményeket, ame­lyek között a fogyasztók az élelmiszert felhasználják, a szokásos alkalmazási körülményeket a termékpálya minden szakaszában, továbbá a fogyasztónak adott hozzáférhető tájékoztatást adott élelmiszer speciális nemkívánatos hatásának elkerüléséről. Annak meghatározásakor, hogy egy élelmiszer ká­ros-e az egészségre, figyelembe kell venni az azonnali vagy rövid távú hatá­sokat nemcsak az azt elfogyasztó személyre, hanem az utódgenerációkra is, a kumulatív mérgező hatásokat, sőt a fogyasztók különleges érzé­keny­ségét, ha az élelmiszert adott rétegnek szánták. Élelmiszer rendeltetésének megfelelő emberi fogyasztásra akkor is alkalmatlan lehet, ha idegen anyaggal vagy más módon szennyezett vagy mert megromlott, lebomlott, kiszáradt, elfonnyadt.
Összeállította:
Horn Péter
Utolsó frissítés:
2004. január 18.
© 2003–2004 MTA
     
  Kapcsok a világháló felé