A nagyításhoz kattintson a képre! A nagyításhoz kattintson a képre!
aranyrizsGenetikai módosítással előállított, béta-karotint termelő rizs­fajta. A sárga színű béta-karotin – innen az »aranyrizs« elnevezés – az emberi szervezetben A-vitaminná alakul, ami például a látáshoz nélkülözhetetlen. A világon évente kb. fél millió gyermek vakul meg A-vitamin hiányos táplálko­zás következtében. A génmanipulált rizstől a szakemberek azt várják, hogy a fejlődő országokban megoldja ezt a súlyos problémát. Az első aranyrizs fajtát 2000-ben hozták létre. 2005 tavaszán a Syngenta vállalat berkshire-i kutató­laboratóriuma (Jealott's Hill International Research Centre) bejelentette a »Golden Rice 2« megalkotását. Ennek minden grammja 37 mikrogramm elő­vitamint tartalmaz, 23-szor annyit, mint 2000-es elődje. A korábbi változat továbbfejlesztésére azért volt szükség, mert vitamintermelését nem találták elégségesnek a táplálkozási gondok megoldásához. Indiában és a Fülöp-szigeteken már engedélyezték is ilyen ültetvények létrehozását. Maguk a kutatók is elismerik azonban, hogy vannak még megválaszolatlan kérdések: nem tudni például, hogy a rizsben lévő béta-karotin hány százaléka alakul át valóban A-vitaminná a szervezetben.
Összeállította:
Gimes Júlia
Utolsó frissítés:
2005. május 27.
© 2005 MTA
     
  Kapcsok a világháló felé